Menü

A szuka ivari ciklusa

A kutyák - ideális esetben – egy éves kor alatt érik el az ivarérettséget. Szukák esetében ennek megnyilvánulása az első tüzelés, amely a 6-12 hónapos kor között jelentkezik. A nőivarú kutyák ivari aktivitása az év egy bizonyos időszakához köthető, szabályos ciklust feltételezve hat havonta ismétlődik. Az aktív fázis három szakaszra különíthető el, ezek közül kettő ismerhető fel jellegzetes viselkedés és tünetek alapján. Az előivarzás átlag 9 napig tart, ekkor a szukák pérája beduzzad, vöröses-nyálkás váladék ürül, az étvágyuk lecsökkenhet, a kóborlási vágy megnövekszik. Ilyenkor a kan kutyák kifejezett érdeklődést mutatnak a szukák iránt, de azok még nem fogadják a közeledésüket. A tényleges ivarzás szabályos esetben a véres, nyálkás váladék feltisztulásakor, a péraduzzanat csökkenésekor, a kan közeledésének eltűrésekor következik be. Ezen tünetek megjelenése után nem sokkal sor kerül a tüszőrepedésre, azaz ovulációra. A petevezetőbe kerülő petesejtek egy úgynevezett utóérésen mennek keresztül, melynek időtartama 1-3 nap. Ezt követően válnak valóban megtermékenyíthetővé. Az aktív fázis három szakasza közül az utolsó a sárgatest fázis, időtartama kb 2 hónap. A szuka kutyákban hormonális szinten ilyenkor hasonló folyamat zajlik, akár termékenyülnek, akár nem (álvemhes időszak). Ezt követően egy kb 3,5 hónapos nyugalmi, inaktív fázis következik.

A szukák közel három hétig elhúzódó tüzelése alatt csupán pár nap az az időszak, amikor vemhesülhet az állat. A fedeztetés optimális idejének meghatározására számos módszer létezik: hüvelyellenállás mérés, vaginoszkópia, hüvelykenet citológiai vizsgálata, a vérszérum progeszteron szint mérése. Valamennyi módszer a szukában lezajló hormonális változásokat követi, általánosságban mindről elmondható, hogy egy vizsgálat nem ad megfelelő tájékoztatást a szuka ciklusáról, a pontos diagnózishoz sorozatvizsgálatokra van szükség.
Rendelőnkben a hüvelykenet citológiai vizsgálatára és progeszteron szint mérésre van lehetőség.

Progeszteron mérés

 

Mi az a progeszteron?

Női nemi hormon. Az ovuláció után, a kilökődő tüszők helyén képződő sárgatestek termelik. Szerepe a méh felkészítése a vemhességre, a ciklus blokkolása. A kutyákra jellemző sajátosság, hogy már a tüszők kilökődése előtt elkezd emelkedni a szérumbeli koncentrációja – ezt használjuk ki a termékenyítés optimális idejének meghatározásakor. Vemhesség elbírálására a hormonmérés nem alkalmas, hiszen az ovulációt követő sárgatest fázisban  a hormonális változások azonosak, akár termékenyül az állat, akár nem.

Progeszteron mérés:

A vizsgálat során a vérszérumból történik a progeszteron-koncentráció meghatározása. Rendelőnkben nem csak színreakció alapján vizsgáljuk a P4 szint változását hanem ELISA olvasó használatával számszerű értéket kapunk, ez jóval pontosabb eredményt ad. A progeszteron szintet laborunk ng/ml mértékegységben adja meg!
Fontos tudni, hogy az állatokban a progeszteron szint napközben is mutat némi ingadozást ezért javasoljuk, hogy a ciklusvizsgálatra hozott állatokat ugyanazon napszakban hozzák vérvételre!
Hétfőtől-péntekig 12-óráig a laborba érkezett vérmintákból még aznap eredményt közlünk.