Menü


Képalkotó diagnosztikai eljárások


A különféle képalkotó diagnosztikai eszközöknek köszönhetően feltárás nélkül vizsgálható a kívánt terület. Az egyes képalkotó diagnosztikai módszereknek eltérő a felhasználási területe, mindig az orvos dönti el, hogy melyik alkalmazása a leginformatívabb.

Röntgen

Az egyre modernebb vizsgálóeljárások mellett megőrizte a fontosságát. Alapvető vizsgálati módszer a mellkasi betegségek, csonttörések, ortopédiai problémák diagnosztikájában. Fogászati beavatkozások előtt is elengedhetetlen.


Ultrahang

Ez a képalkotó módszer a hangnak a különböző felületekről való visszaverődésén alapul. Elsősorban lágyrészek vizsgálatára használatos. Nagy előnye, hogy fájdalom, bódítás nélkül tudjuk a belső szerveket mozgás, működés közben megfigyelni, tanulmányozni. Az ultrahangos szakellátást egy Samsung V8 készülék segíti, ami a piacon elérhető egyik legkiválóbb rendszer. A  hozzá tartozó vizsgálati fejekkel (transzducerekkel), kiegészítőkkel lehetőségünk van szinte bármilyen méretű állat ultrahang vizsgálatára. A kardiológiai ellátás keretében több csatornás EKG vizsgálat, vérnyomásmérés is itt történik.


Endoszkóp

Egy különleges vizsgálati módszer, ahol a páciens belső szerveiről testüregeiről kapunk optikai betekintést egy, a testnyílásokon keresztül bevezetett kamerának köszönhetően.


CT

A computer tomográfia az egyik legfontosabb diagnosztikai előrelépést jelentette az egészségügyi és állategészségügyi diagnosztikai képalkotásban. A hagyományos röntgenvizsgálatokkal ellentétben a CT harántmetszetet készít a vizsgált területről, amiből számítógépes adatfeldolgozással hosszmetszeti, keresztmetszeti és három dimenziós képek is létrehozhatók. A rendelőben egy GE Brightspeed 16 szeletes készülék segíti a diagnosztikai munkát.

RöntgenUltrahangEndoszkópCT