Menü

Sok tulajdonos számára nehéz kérdés, hogy ivartalanítsa-e állatát. Sokan az állatok megcsonkításának gondolják, mások félnek az altatási rizikótól, és találkoztunk már azzal a tévhittel is, hogy az a kutya egészségesebb, amelyiknek egy alkalommal már voltak kölykei.

A felelősségtudatos kutya-, és macskatartás egyik alappillére az ivartalanítás. Három állatmenhely állategészségügyi feladatait látjuk el, így viszonylag pontos képünk van arról, mennyire túltelítettek ezek az intézmények. Rengeteg kutya és macska vár gazdira ezeken a telepeken, nem beszélve a még utcán kóborló társaikról! Minden állattartó felelőssége, hogy az utcára kidobott állatok száma csökkenjen.
Az ivartalanítás mindkét nemben egy műtéti beavatkozás, amely műtéti narkózis állapotában történik. Mint minden altatással járó folyamatnak, ennek is van kockázata, de ez a rizikó egy egészséges állatban elhanyagolható mértékű.

 

Nőstény állatok esetében a beavatkozás a hasfalon kis seben történik, azt szövetragasztóval zárják, külső varratok nélkül, így a védőgallértól is mentesülnek az állatok. Kan kutyák esetében a műtéti seb a lábak között, a kutya által jól elérhető helyen van, külső varratokkal rögzítve, így ott a védőgallér használata a varratszedésig kötelező.
Az ivartalanítás többnyire előnyös, de vannak hátrányai is.

Előnyei:

 1.  Az ivarzási időszak „kellemetlenségei” ( ivarzásra jellemző magatartás, tüzeléskor ürülő véres váladék szukák esetében, fékezhetetlen kóborlási vágy) megszűnnek vagy csökkenek
2.   Megelőzhetőek az  idősebb korban jelentkező nemi működéssel kapcsolatos betegségek, mint az emlők és a méh daganatos elváltozásai, a gennyes méhgyulladás, a prosztata és a herék rosszindulatú elváltozásai
3. Egyes esetekben magatartásbeli nehézségek  (kandúrok jelölgetése, agresszió, dominancia, nimfománia) is enyhülnek
 4. Az ivartalanítás különösen, hangsúlyozottan javasolt a rejtett heréjű állatok számára. A hasüregben rekedt here fokozottan hajlamos  daganatos elváltozásra.

Hátrányai:

•        A túl korán elvégzett ivartalanítás nem teszi lehetővé, hogy a nemi szervek által termelt hormonok kifejtsék a kölyökállatok fejlődésében szerepet játszó szabályozó szerepüket. Egyes országokban (USA) egészen fiatalon végzik a sterilizáló műtéteket (néhány hónapos korban), azonban a tudományos élet nagyobb hányada a fenti okok miatt nem ajánlja ezt a módszert.
•    Az anyagcsere lelassul. Emiatt hízékonyabbak lehetnek az állatok, különösen a macskák. Érdemes nagyobb gondot fordítani az ivartalanított állatok táplálására és mozgatására.
•     Inkontinencia. A kiürülő ösztrogén miatt a szerveket rögzítő szalagok lazulhatnak, emiatt vizelettartási gond jelentkezhet. A praxisunkban igen ritkán fordul elő, a műtét utáni jelentkezése előre nem kiszámítható. Gyógyszeres kezeléssel az ilyen állat általában tünetmentessé tehető.

Az ivartalanítás általunk javasolt időpontja kutyák esetében az első ivarzási időszak után. Ennek oka, hogy a hormonoknak, amelyeket a petefészkek és a herék termelnek alapvető szerepük van a kölyökállatok fejlődésében.
Macskáknál, különösen szobában tartott állatoknál az ivarérettséget megelőzően, de ahhoz közeli időszakban javasoljuk a műtét elvégzését.

A beavatkozás tervezhető, így telefonon vagy személyesen időpont egyeztetés szükséges.

Az ivartalaításhoz szükséges műtéti nyilatkozatot, a "Nyomtatványok" menüből tudják letölteni.

További kérdések esetén szívesen állunk a kedves gazdik rendelkezésére!