Menü

Véradás kutyáknál

2021. március 26
4969
Véradás kutyáknál

A VÉRADÁS KUTYÁKNÁL


A vérátömlesztés humán orvoslásban nagyon gyakori életmentő beavatkozás, amely az állategészségügyben hazánkban még nem olyan elterjedt.
Kutyák és macskák esetén nagy vérvesztéssel járó baleseti sérülések, műtétek, illetve egyes betegségek (daganatok, fertőzések, egyes mérgezések stb) kezelése során alkalmazunk vértranszfúziót. Klinikánkon főleg friss vért használunk fel, de adható tartósított teljes vér, valamint különféle szeparált vérkészítmények, mint pl. vörösvérsejt-koncentrátum, fehérvérsejt-koncentrátum, thrombocyta (vérlemezke)szegény teljes vér, thrombocytadús vérplazma, friss fagyasztott plazma vagy krioprecipitátum is.

A véradó (donor) kutyának az alábbiaknak kell megfelelni:

  • életkor: 1 és 7 év közötti

  • nagyobb élő tömeg (25 kg feletti)

  • nyugodt természet

  • jó kondíciójú

  • egészséges

  • rendelkezni kell 1 évnél nem régebbi kombinált és veszettség elleni védőoltással (a véradás előtt 10-14 nappal nem kaphat oltást)

  • rendszeresen legyen féreghajtása

  • nem lehet Babesiára, Lyme-kórra vagy más súlyos betegségre utaló jel

  • szívféreg teszt negatív, vagy folyamatos megelőző kezelése van

  • nem áll gyógyszeres kezelés alatt

  • lehetőség szerint ivartalanított, vagy még nem fialt szuka (a vemhesség kizáró ok)

  • nem kapott korábban vért


Minden véradás előtt megvizsgáljuk a donor kutyákat, hogy biztos alkalmasak-e a beavatkozásra. Igyekszünk mindig más donort behívni, ugyanis a rendszeres véradóknál idült vashiány léphet fel. Azok az állatok, akik többször (5-6-szor) adnak vért évente, érdemes a vércsoport és a vérelvadási paraméterek meghatározása. Két véradás közt jó, ha legalább 4-6 hét eltelik.

Magyarországon két intézményben található vérbank Budapesten, ezért klinikánkon a véradás önkéntes, behívásos alapon működik.

A kutyáknál is vannak vércsoportok?

Hasonlóan, mint az embereknél, a kutyák esetében is több, szám szerint 8 vércsoport létezik. Ezeket egy speciális vérvizsgálattal lehet megállapítani. A vérátömlesztés előtt az első alkalommal még nem fontos, hogy ugyanolyan vércsoportú legyen a recipiens és a donor, így nem szükséges keresztagglutinációs próbát elvégezni, mivel a kutyák vére nem tartalmaz preformált ellenanyagokat. A keresztagglutinációs próba során a donor vörösvérsejtjeinek és a recipiens vérsavójának összeférhetőségét vizsgálják laboratóriumban. A recipiensnek lehetőség szerint DEA 1.1, 1.2, 1.7 negatív vért kell kapnia. A későbbi véradásoknál már szükséges a pontos vércsoport-meghatározás.

Hogyan történik a véradás?

Maga a véradás általában 15-30 perc alatt zajlik, a recipiens ennél hosszabb idő alatt kapja meg a vért. A vérvétel helye lehet lábon lévő, vagy a nyaki véna is. A területről lenyírjuk a szőrt, alaposan fertőtlenítjük, majd levesszük a szükséges mennyiségű vért. Ezt történhet fecskendőbe vagy vérvételi zsákba is, mindkettő véralvadást gátló anyagot tartalmaz. A vérvétel helyén – csakúgy, mint az emberek esetében is – véraláfutás, vagy kisebb duzzanat keletkezhet, de ez néhány napon belül elmúlik.
A donor a vérvétel közben infúziót kap, hogy elkerüljük a hypovolaemiát. Fontos, hogy a vérvétel után fehérjében gazdag eleséget kapjanak. A véradó kutyák jól szokták viselni a beavatkozást, esetleg egy kis gyengeség fordul elő, de összességében hamarabb átvészelik, mint az emberek.
A vérátömlesztés során mérni kell a testhőmérsékletet, a pulzus- és légzésszámot, illetve figyelni kell, hogy nem jelentkezik-e remegés, hányás vagy önkéntelen maga alá vizelés/bélsárürítés. Ha bármilyen transzfúziós reakció lépne fel (hemolízis, csalánkiütés, láz, ödéma, anaphylaxia, szívelégtelenség, hemoglobinuria, -aemia, tachycardia), akkor a vérátömlesztést leállítjuk, és a recipiens megkapja a megfelelő kezelést.

Miért jó véradónak lenni?

Az általános vizsgálat mellett kiszűrjük a vérrel terjedő betegségeket. Klinikánkon a véradó kutyusokon a vérvétel előtt díjmentesen szívféreg-tesztet végzünk el és egy később felhasználható kedvezményre jogosító 15%-os kuponnal ajándékozzuk meg. Továbbá minden hős véradó kutya oklevéllel és kendővel büszkén mehet haza, hiszen segített egy bajban lévő társának.

A véradásra lehet előre is jelentkezni, amit a netvetkftlabor@gmail.com címre küldött e-mail küldésével tehetnek meg. Kérjük, hogy a levélbe Tulajdonos nevet és telefonszámot, valamint a kutya adatait legyenek kedvesek beleírni.

 

További kérdés esetén kérdezzen minket bátran a fent látható elérhetőségen, vagy személyesen!