Menü

Védőoltások kutyák részére

2018. november 07
8858
Védőoltások kutyák részére

Kötelező oltás - Veszettség elleni oltás


A veszettség halálos lefolyású, vírus okozta agy- és gerincvelő-gyulladásban megnyilvánuló betegség, amely az állatokban és emberben is egyaránt előfordul. A kórokozó a fertőzött állat nyálával terjed a harapás okozta seben vagy a bőrön található sérülésen keresztül. Mivel a veszettségben megbetegedett állat és ember gyógyíthatatlan, a megelőzés az egyetlen védekezési lehetőség. A kutyák veszettség elleni évenkénti védőoltását hazánkban jogszabály írja elő, mely szerint az első évben kétszer, majd évente ismételve kell immunizálni. Az első veszettségoltást a kölyökkutyának betöltött 3 és 4 hónapos kora között meg kell kapnia, majd a következőt az első oltást követően 6 hónapon belül. A még mikrochippel nem rendelkező állatokat az első oltással egy időben jelöljük meg.

 

Ajánlott oltások

Parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás


Elsősorban fiatal kutyák, lázas általános tünetekkel, csillapíthatatlan, bűzös, véres hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal, nagyfokú elesettséggel, étvágytalansággal járó megbetegedése, amely kezelés nélkül gyakran elhulláshoz vezet. Bármilyen életkorú kutya megbetegedhet, de leggyakrabban az egy évesnél fiatalabb állatok tipikus megbetegedése. Az idejében beadott védőoltás, majd az emlékeztető oltások életmentőek lehetnek. Az oltási sort ezzel a vakcinával kezdjük a kutyák 7-8 hetes kora körül. Az első oltást követően 2 héttel ismételjük az immunizálást, ezután alakul ki a megfelelő védelem.
Az utóbbi évtizedekben több variánsa is megjelent a kutya parvovírusnak (CPV-2a, CPV-2b, CPV-2c), melyek közül a legutóbb azonosított CPV-2c ellen még nem készült vakcina, de a kereskedelmi forgalomban kapható védőoltások megfelelő keresztvédelmet nyújtanak. A diagnosztikát viszont megnehezítik, mert a rendelőkben elérhető gyorstesztekkel sokszor nem mutathatóak ki, így fals negatív eredményt adnak.

Kombinált oltás

A kutyák részére fejlesztett kombinált oltások a következő megbetegedések ellen nyújtanak védelmet: szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis, parvovirusos bélgyulladás, parainfluenzás megbetegedés.
A szopornyica többnyire hevenyen lezajló, néha azonban elhúzódó lázas betegség, amely főként a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri és ritkábban bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg.
A kutya fertőző májgyulladása heveny lefolyású, gyorsan terjedő, súlyos elesettséggel, hányással, sárgasággal és a vérerek károsodásával járó betegség.
A leptospirosis baktériumok által okozott megbetegedés, amely a bőr és a látható nyálkahártyák sárgaságával, barnás színű vizelettel, hányással, hasmenéssel, ritkán idegrendszeri tünetekkel jár.
A parainfluenzás megbetegedés a kennel köhögés tünetegyüttes részeként, felső légúti tüneteket okozó kórkép, a betegség első jeleként heves, száraz köhögés alakul ki. Az emberi influenzához hasonlóan könnyen terjedhet egyik kutyáról a másikra.

A parvo vírusos bélgyulladás elleni vakcinázást követően kerül sor a kombinált oltásokra, szintén 2 hetes különbséggel, ismétlése évente ajánlott.
Léteznek egyéb, nem kötelező védőoltások, például a Lyme-kór elleni oltás, kennelköhögés elleni oltás, a coronavírusos bélgyulladás elleni oltás, gombás bőrfertőzések elleni oltás, a tetanusz elleni oltás stb. Ezek szükségessége az állat életterétől, tartási körülményeitől függ.

Kennelköhögés elleni oltás

A kennel köhögés bármely életkorú állatra veszélyes lehet, mivel a fertőzés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen „orr az orrhoz” érintkezéssel kutyáról kutyára terjed. Így fokozott figyelmet kell fordítani az olyan ebek vakcinázására, akik közösségbe, kutyapanziókba, kutyaiskolába, kiállításokra járnak.

Rendszerint több kórokozó is szerepet játszik a kórkép kialakításában: parainfluenza-, adeno-, herpes-, reo-, és szopornyicavírusok valamint a Bordatella bronchiseptica nevű baktérium. A megbetegedés ritkán tüdőgyulladássá fejlődik, amelyre a nedvessé váló köhögés hívja fel a figyelmet. 
Fontos szem előtt tartani, hogy a betegségből való felépülés után, az eb még hónapokon át üríthetik a kórokozókat, tovább fertőzve ezzel az egészséges állományt.
A kölyök és idősebb kutyák, valamint a legyengült és más betegségben szenvedő egyedek számára a kennel köhögés akár végzetes kimenetelű is lehet a szövődmények miatt.