Menü

Vadászgörény

2019. január 18
13177
Vadászgörény

 

Mielőtt beszereznénk egy Vadászgörényt…

 A vadászgörények szigorúan húsevők, táplálásuk során nem javasolt kizárólag tápok felkínálása, a legjobb, ha nyers vagy főzött csontos húsfélékkel is ellátjuk őket, azonban ez egyes emberekből averziót válthat ki. Megfelelő körülmények között az átlagos élettartamuk 7-10 év, így tartásuk hosszú távú felelősséggel jár, és a tartással, valamint a szükséges állatorvosi látogatásokkal járó kiadások hasonlóak lehetnek, mint kutyák és macskák esetében. A vadászgörények természetes viselkedésüknél fogva nagyon játékosak, kíváncsiak és elevenek, a kevésbé kézhez szokott illetve arra hajlamos egyedek pedig kisebb-nagyobb harapásokkal, csipkedésekkel is jelezhetik szándékaikat. Természetesen közöttük is előfordulnak nyugodtabb vérmérsékletű, „bújós” személyiségek is, de nem árt felkészülnünk ennek ellenkezőjére is, amin gondos neveléssel azonban többnyire változtathatunk.  A görények faggyúmirigyei természetes módon sajátos pézsma illatanyagot termelnek, az ennek következtében kialakuló jellegzetes „szagukat” egyesek kellemetlennek tarthatják, különösen ivaros állatok esetében.

 

                         

Tartásuk és helyigényük

A görények tartása megfelelő klimatikus viszonyok között kint és bent is lehetséges, azonban az új környezethez való szoktatás mindig folyamatosan kell, hogy történjen. A szobahőmérséklet optimális számukra, de a kissé hűvösebb hőmérsékletet jobban kedvelik (kb. 15-20°C), így kinti tartás esetén a nyári nagy melegekben illetve téli fagyokban célszerű lehet a zártan tartásuk.
Tartásukra leginkább a sűrűbb ráccsal ellátott, tágas, műanyag aljú ketrecek a megfelelőek, melyek könnyen tisztíthatóak, és jól szellőznek. A görények kedvelik a szintkülönbségeket és a mászást, ezért érdemes magasabb ketrecet választani, melybe több mászókát, polcot, textil függőágyat javasolt beépíteni környezetgazdagítás gyanánt. Szívesen ürítenek egy megszokott sarokba, ehhez javasolt alomtálcát behelyezni számukra, melyet érdemes jó nedvszívó képességű pelletált alommal feltölteni.
A görények rendkívül intelligens, kíváncsi és mozgékony állatok, ezért a folyamatos zárva tartás nem elégíti ki sem fizikai, sem szellemi igényeiket. Gondoskodnunk kell naponta legalább 2-3 óra játékidőről, mely során görényünk szabadon futkározhat egy számára elkerített, biztonságos területen. Kíváncsiságukból eredően szívesen kóstolnak és rágnak meg idegen tárgyakat, játékokat, ruhadarabokat, vezetékeket stb., ezért fokozott odafigyelést igényel, hogy számukra veszélyes anyagokhoz ne férhessenek hozzá, hiszen ezek lenyelése könnyen bélelzáródást okozhat. A szökésre, vagy beszorulásra lehetőséget adó nyílásokat érdemes lezárni, ugyanakkor biztosíthatunk görényünk számára biztonságos műanyag és papírcsöveket, dobozokat, melyekben elbújhat és játszhat bennük.

Takarmányozásuk

A görények obligát húsevő ragadozók, a növényi eredetű táplálékok megemésztésére csak minimális mértékben képesek (pl. egészben elfogyasztott zsákmányállat gyomortartalma).
Takarmányozásuk során érdemes a változatosságra törekedni, különösen fiatal állatok esetében, hogy minél több ízzel, szaggal és állaggal ismerkedjenek meg. (A sokáig egyféleképpen etetett, idősebb görényeket később nehéz kihívás átszoktatni eltérő diétára, mely egy esetleges betegség esetén szükséges lehet.)
Etetésükre kitűnően alkalmasak a kistestű, egész zsákmányállatok (pl. napos egér, csibe), illetve szintén javasolt különböző baromfifélék, édesvízi halak húsa, zsigeri szervei, ezekből készült nyesedékek, ritka alkalmanként marha vagy bárányhús, esetenként tojás. A fentebb sorolt eleségeket nyersen is szívesen fogyasztják, de ebben az esetben csak friss, (emberi fogyasztásra is alkalmas) formában kínáljuk fel, illetve nyáron semmiképp ne hagyjuk előttük hosszabb ideig! A hőkezeléssel, főzéssel csökkenthető a fertőző kórokok előfordulása, ezért általában (nem teljesen friss eleség esetén mindig) javasolt! 
Számos száraztápot és konzervet is ajánlanak görények takarmányozására, melyek szintén fontos részét képezhetik egy kiegyensúlyozott diétának, így érdemes megismertetni kedvencünkkel. Tápok közül mindenképp olyat érdemes választani, melynek fő összetevője a hús, vagy állati eredetű fehérje (első az összetevők felsorolási listáján), magas a nyersfehérjetartalma (30-35%), zsírtartalma 15-20% közötti, és szénhidrát valamint rosttartalma alacsony. A fent említett kritériumoknak általában a jó minőségű (kölyök) macska tápok felelhetnek meg. A nem megfelelő beltartalmi értékű, gyenge minőségű tápok rendszeres etetése hiánybetegségeket, és egészségügyi problémákat okozhat, ezért bizonytalanság esetén konzultáljon állatorvosával!
Bár a legtöbb görény szívesen fogyasztja az édes ízeket, a különböző gyümölcsök, és zöldségek nem megfelelőek a görények etetésére, a magas szénhidráttartalmú eleségek rendszeres adása emésztési rendellenességekhez, betegségekhez vezethetnek, ezért amennyire lehet, ezt kerüljük el.
Folyamatosan biztosítsunk ivóvizet görényünk számára! Ennek leghigiénikusabb formája a golyós önitató, melynek használatára kedvenceink könnyen megtaníthatóak

Egészségügyi tudnivalók

 

Oltások

Görények számára a védőoltások ugyan nem kötelezően előírtak (kivéve külföldre történő szállításkor), de állategészségügyi szempontból javasoltak.
A görények egyik legfontosabb, vakcinázással megelőzhető vírusos betegsége a szopornyica. A szopornyica főként húsevőket érintő heveny, olykor elhúzódó lázas állapottal, változatos tünetekkel (légzőszervi, emésztőszervi, idegrendszeri) esetenként bőrelváltozásokkal járó betegsége. A betegség elleni vakcinázást 8 hetes kortól javasolt megkezdeni, melyet az alapimmunizálást követően évente javasolt ismételni.
A veszettség elleni védőoltás leghamarabb 3 hónapos korban beadható vakcina, érvényességéhez évente ismételni szükséges. Külföldre történő szállítás esetén a vakcinázás kötelező, az állatot egyúttal mikrochippel is meg kell jelölni, valamint útlevél kiállítása is szükséges. Az érvényes védőoltás megléte különösen embert érő harapás esetén fontos.

Ivartalanítás

A görények az ivarérettséget 8-12 hónapos korukban érik el. Az ivartalanítás kérdésköre különösen nőstény görények egészségvédelmének szempontjából kiemelten fontos. A görények az indukált ovulátor állatfajok közé tartoznak, amely azt jelenti, hogy a tüzelő nőstény csak akkor tud ovulálni (ezzel a tüzelési periódus végéhez közeledni), ha párzás következik be. Ezért az egyedül, vagy nem tenyésztési céllal tartott nőstények esetében a tüzelés önmagától nem szűnik meg, az ilyenkor kialakuló tartósan magas ösztrogénszint az állatot pedig nagyon kimeríti, akár a görény elhullásához is vezethet.
Hogy ezt megelőzzük, mindenképp javasolt nőstény görényünk tüzelési ciklusainak megelőzése, elnyomása.  Ennek egyik módja a műtéti ivartalanítás, mely a petefészkek és a méh eltávolítását jelenti.  Sajnos azonban görények esetében a műtétnek a későbbiekben nem kívánatos következménye, hogy erősen hajlamosítja őket a mellékvesekéreg megbetegedésének (FADC) kialakulására. Emiatt a műtét vadászgörények esetében nem az elsődlegesen javasolt megoldás, kedvencünk egészségének érdekében biztonságosabb a bőr alá beadandó hormonális implantátummal történő ivarzásmegelőzés. 
Hím görények esetében az ivaros nemi működésnek a nőstényekéhez hasonlatos kockázatai nincsenek. Az ivaros jelleg megszüntetésével azonban bizonyos esetekben viselkedésbeli változások érhetőek el, mérséklődhet az agresszió, csökkentheti a bőr faggyútermelését, ezáltal enyhülhet az állatok jellegzetes ivaros szaga is. Az ivartalanításnak hím görények esetében is hasonló kockázatai és következményei lehetnek mint nőstény állatok esetében, ezért számukra is biztonságosabb megoldás a hormonális implantátum használata.