Menü

Utazás a kedvencünkkel

2018. november 28
2579
Utazás a kedvencünkkel

Amennyiben úgy döntenek, hogy kedvenceiket is magukkal viszik külföldi nyaralásra vagy egyéb okból utaznak állataikkal más országba, néhány fontos dologról gondoskodni kell.

Az EU-s országokba történő utazáshoz mindenféleképpen szükséges útlevél és egyedi azonosító (mikrochip) az állat számára. Állatútlevéllel kutyák, macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az arra jogosult állatorvos állítja ki. Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak veszettség elleni oltással érvényes. Az első veszettségoltás beadásától számított 21. napon válik érvényessé.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyok feltételek teljesülése esetén veszettségoltás nélkül is megengedik az állat beutazását. A MÁOK honlapján bővebben tájékozódhatnak az egyes országok sajátosságairól és az egyéb irányú előírásokról (parazita ellenes kezelés, titervizsgálat, stb.) link http://maok.hu/allatutlevel-utazasok

Az okmányok és védőoltások bezserzésén kívűl az utazás menetét is érdemes végiggondolni. Hosszú autóút előtt érdemes kifejezetten az utazási betegség tüneteit enyhítő készítménnyel felkészülni az útra, főleg, ha kedvencünk nem szereti az autózást. Repülőút esetén állatuk nem lehet Önökkel egy légtérben, ilyenkor érdemes valamilyen nyugtatásról gondoskodni. Ezekről a készítményekről kérjen bővebb tájékoztatást az állatorvosától!

A ki-, illetve beutazás feltételeiről érdemes még az utazás előtt tájékozódni a www.maok.hu oldalon, az Állatútlevél menüpontban.