Menü

Ultrahang

2021. március 26
2765
Ultrahang

Ultrahang


Ez a képalkotó módszer a hangnak, a különböző felületekről való visszaverődésén alapul. Nagy előnye, hogy fájdalommentes és bódítás nélkül is tudjuk vizsgálni a pácienst. Az ultra-hangnak jelenlegi ismereteink szerint káros hatása nincsen, csak a szőrtől kell megszabadítani a vizsgált testrészt.

Az ultrahang elsősorban a légyrészek vizsgálatára használatos. Ezzel az eljárással a belső szer-vek szerkezete, nagysága és alakja is jól látható, amivel a kóros eltérések megállapíthatóak. A módszerrel különböző egyéb beavatkozásokat lehet segíteni, mint például a ultrahang vezérelt punkcióval szabad hasűri tartalom vagy vizelete kinyerése, a kóros elváltozást mutató szervek-ből biopsziás minta vétele, áttétkeresés.

Az ultrahangnak eddigi ismereteink szerint nincs egészségkárosító hatása, ezért kitűnően alkalmazható vemhesség megállapítására is. Meg lehet vele állapítani a magzatok körülbelüli nagyságát, számát, valamint azt is, hogy a magzatok élnek-e és milyen gyorsasággal dobog a szívük.



A kardiológiai vizsgálatok elengedhetetlen eszköze. A szív üregének mérete, falának elváltozása, avagy megvas-tagodás, valamint a szívbillentyűk normá-lis működése is kitűnően vizsgálható. A veleszületett szívhibák megállapításásra, kiszűrésére is alkalmazható.



Rendelőintézetünkben, az ultrahangos szakrendelésen használt Esaote My lab Twice csúcskategóriás uh készülékkel végzett vizsgálat során átfogó képet kapunk minden állatnál, a görény-től, egészen a nagy testű kutyákig.