Menü

Szívférgesség

2023. március 31
4880
Szívférgesség

Hogyan lehet a kedvencem szívférges?


A szívférgesség (Dirofilaria immitis) egy szúnyogok által terjesztett parazitózis, ami leginkább kutyákban okoz problémát, de egyre gyakrabban előfordul macskában és több esetben leírták már vadászgörényben is. A lárvákat a szúnyogok oltják be az áldozatukba a vérszívás alkalmával. Mint zoonotikus faj a Dirofilaria immitis szúnyog révén az embert is megfertőzheti és bár a kifejlett felnőtt féregalak nem fejlődik ki, de zsigerekben – például a tüdőben, a bélfodorban és a kemény agyburokban – csomókat képez, ami a lokalizációja miatt a daganatos betegségek esetén kialakuló leletre hasonlíthat.

A fertőzöttség terjedésében nagy szerepet játszanak a vadon élő kutya, macskafélék, kóbor állatok, amik a szúnyogok révén biztosítják az (újra)fertőződés lehetőségét.


Mi történik miután megfertőződött a háziállatom?


A szívférgesség lassan fejlődő betegség, diagnosztizálása csak 6-8 hónappal a fertőzött szúnyog csípése után lehetséges, így az első fél évben a már fertőzött kutyák is negatív vértesztet produkálnak. Ezért fontos, hogy egy állatot csak kettő, fél év különbséggel elvégzett negatív vérteszt alapján lehet szívféreg-mentesnek minősíteni, természetesen abban az esetben, ha az első tesztet követően folyamatosan fenntartják a védekezést. A védekezést egész évben folytatni kell, az utóbbi évek enyhe telei, a megbújó szúnyogok miatt. Bármilyen készítménnyel védekezünk a szívférgesség ellen javasolt évente ismételt vérteszttel megbizonyosodni a mentességről.

A fertőzött esetleg már tüneteket is mutató állatok gyógykezelése hosszú és költséges, előrehaladott állapotban sokszor nem is sikeres, ezért mindenképpen törekedjünk a megelőzésre!

Azoknál az állatoknál, ahol a folyamatos védekezés megszakadt, szünetet tartottak, ott újból tesztelni kell, ha negatív megkezdeni a védekezést és 6 hónap múlva ismételten tesztelni. Ha akkor is negatív, akkor beszélhetünk parazitológiai negativitásról. Ezek után, ha folyamatosan fenntartja a védekezést, akkor ahogy azt már említettük évente elég egyszer tesztelni. 

Fontos, hogy az első negatív teszt még csak félsiker, a féreg fejlődési ciklusából adódóan.


Mivel előzhetem meg a betegség kialakulását?


Szerencsére ma már erre többféle készítmény rendelkezésre áll. Elsődleges szempont, hogy tartsuk távol a szúnyogot a kedvenceinktől. Erre használhatóak repellens hatóanyagot (permetrin, deltametrin) tartalmazó spot on készítmények, illetve nyakörvek. A szájon át adagolható készítmények a Dilofilaria lárvák elpusztítását célozzák (ivermektin, milbemicin-oxim). Továbbá ez év elejétől egy injekciós készítmény is, ami tavasszal beadva egy éves védettséget ad.


A szívférgesség terjedésének lassításához, állataink és környezetünk védelme érdekében elengedhetetlen a felelős állattartói hozzáállás, a rendszeres védekezés és az évenkénti szűrővizsgálat, fertőzöttség esetén a kezelés.


A kedvence igényeinek megfelelő védekezési módszerrel kapcsolatban kérje munkatársaink, illetve állatorvosaink segítségét és tanácsát.