Menü

Szájápolás

2019. május 06
5946
Szájápolás

 

Kedvenceink szájápolása

A szájüregi problémák sokkal gyakrabban jelentkeznek kedvenceiknél, mint azt sejtenénk. A fogkövesség problémája nemcsak az embereket, de sajnos kutyáinkat és más háziállatainkat is érintheti.
 
Tudományosan bizonyított, hogy a parodontózis (a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról) és a fogínygyulladás következményeként kialakuló fogvesztés gyakrabban fordul elő az egészen kistermetű kutyafajtáknál. A fogproblémák krónikussá válhatnak, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak lehetnek.

Hogyan alakul ki a fogkövesedés?

A betegség a fog felszínére lerakódó lepedék (plakk) képződésével indul. Enyhébb esetekben fogínygyulladás alakul ki, később az íny elválik a fognyaktól, és kis ínytasak képződik, amelyben különböző baktériumok szaporodnak el. A szájban elszaporodott baktériumok okozzák a kellemetlen szájszag jelentkezését is. A gyulladás idővel ráterjed a fog gyökerére, valamint esetenként a csontra is, mely a fog elvesztéséhez vezethet.

A lepedék képződése egészséges fogazatú kutyán a táplálék felvételét követő néhány órán belül elindul. Az etetést követően a kutyák fogait és ínyét egy vékony lepedék borítja el. Ez ideális környezetet jelent a különböző ásványi anyagok megtapadásához, lerakódásához, így a lepedék elősegítheti a fogkő kialakulását. A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértől. A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertőzés alakulhat ki. A fertőzés következménye a fogínygyulladás vagy más néven gingivitis.
A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatt a kutya nem tudja megfelelően megrágni és megemészteni az eledelt. Ennek következtében a tápanyagok nem hasznosulnak, emésztőszervi- és hiánybetegségek alakulhatnak ki. Hosszabb idő eltelte után a lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét, ezenkívül a keringési betegségek súlyosbodását okozhatják.

 
Rendelőnkben lehetőség van kedvenceik szájüregi vizsgálatára, szaktanácsadásra és szükség esetén ultrahangos fogkő eltávolításra.