Menü

Pár szó a vérnyomásmérés fontosságáról

2023. május 31
1483
Pár szó a vérnyomásmérés fontosságáról

Magas vérnyomás háziállatoknál


A humán gyógyászatban, általános orvosi vizsgálatok során mindennapos rutin a vérnyomásmérés. Állatorvoslásban jóval ritkábban kerül sor erre a vizsgálatra, pedig a magas vérnyomás problémája háziállatainkat is veszélyezteti. Házi kedvenceinknél nem az elsődleges primer magas vérnyomás a gyakori, hanem a másodlagos, más betegség következményeként kialakult hipertónia fordul elő az esetek döntő többségében.

A magas vérnyomás állandósulásának következményeként számos szerve is károsulhat a kedvencünknek. A leggyakoribb következmények a szívproblémák, szembetegségek, idegrendszeri-, valamint a vesebetegségek kialakulása.


Mikor javasolt a vérnyomás mérése kisállatainknál?


  • a senior korba lépett (7 évesnél idősebb) cicáink esetében fontos az évenkénti, szűrővizsgálatok körében elvégzett vérnyomásmérés
  • minden ismerten szív- és vesebeteg állatnál
  • hirtelen testsúlycsökkenés esetén
  • megváltozott, sokszor agresszív viselkedés, neurológiai panaszok esetén
  • hirtelen látásvesztés, látásromlás, szemészeti problémák diagnosztizálásakor
  • fokozott vízivás, vizeletürítés fellépésekor
  • műtéti altatások során


A magas vérnyomás a kezdeti fázisban szinte tünetmentes, a későbbiek során pedig összetéveszthető az idős korra jellemző változásokkal (csökkent étvágy, fáradékonyság). Mint minden betegségnél, itt is fontos a prevenció, valamint a rendszeres szűrővizsgálat.


Hogyan mérjük meg vérnyomást házi kedvenceinknél?


Az embereknél pár perces rutin vizsgálat kisállatainknál nem ennyire egyszerű. A vérnyomás mérésére többféle módszer létezik, de alapvetően mindegyikre igaz, hogy nagyban befolyásolja a kapott értéket az állat idegállapota. Rendelőnkben HDO vérnyomásmérőt használunk, ami az oszcillometriás mérés egy változata. Ennél a módszernél is egy felfújható mandzsettát helyezünk az állat farkára vagy mellső lábára. A vizsgálat fájdalommentes, kellő gyakorlat birtokában pár perces beavatkozás. Minden esetben több mérést végzünk, hogy az állat hozzászokjon az érzéshez, megnyugodjon és a lehető legreálisabb értéket tudjuk meghatározni. Cicáknál különösen fontos, hogy egy nyugodt szobában, csendes környezetben, lehetőleg kutyáktól távol kerüljön sor a mérésre, általában a saját hordozóban maradnak a vizsgálat idejére.


Az eredmény azonnal megvan és amennyiben magas vérnyomást állapítunk fontos a mielőbbi gyógyszeres terápia megkezdése és háttérbetegségek feltárása, kezelése.


A vizsgálatra időpontot emailben a netvetkftidopont@gmail.com címre írva kérhetnek.