Menü

Nyúl

2019. január 18
10299
Nyúl

Mielőtt beszereznénk egy Nyuszit…


A vásárlás előtt érdemes átgondolni, valóban megfelelő háziállat-e számunkra a nyúl. A nyulak átlagos élettartama 7-8 év, de megfelelő körülmények között akár 10 évig is élhetnek, ami hosszú távú elköteleződést igényel a tulajdonos részéről. Akárcsak kutyák és macskák esetében, a nyulak személyisége is különböző lehet, így előfordulhat, hogy nyulunk nem szívesen van ölben, kevésbé értékeli a simogatást, és inkább a nyugalmat kedveli. Kellő időt és türelmet fordítva a gondozásukra azonban kezes házikedvencekké válhatnak, ha viszont ezt nem tudjuk biztosítani számukra, érdemes több nyúlban gondolkodnunk.

Tartásuk és helyigényük

Alapvetően a nyulak jól alkalmazkodnak a lakásban tartáshoz, de a szabadban, kertben is tarthatjuk őket. Mindkét esetben szükségük van egy jól zárható ketrecre, melyben helyet kell kapnia egy alomtálcának, etetőnek és itatónak, szénatartónak (ez utóbbit akár kívülről is rászerelhetjük), optimális esetben búvóhelynek is. Ehhez általában egy 0,5 m x 1 m-es ketrec javasolt, mely különösen kinti tartás esetén fontos, hogy védett legyen ragadozóktól, optimális esetben rovaroktól is. Azonban önmagában egy ekkora ketrec nem elégíti ki kedvencünk mozgásigényét: erősen javasolt naponta több órára szabadon engedni, akár egy kerti kifutóban, akár egy a lakásunkban elkerített területen. Fontos, hogy kedvencünk ne férhessen hozzá számára veszélyes tárgyakhoz, pl. mérgező növényekhez, elektromos kábelekhez, mert előfordulhat, hogy megrágják azokat.
A nyulak vizeletürítésüket képesek szabályozni, és általában ugyanarra a helyre ürítenek (optimális esetben az alomtálcába). Erre a helyre mindkenképpen érdemes jó nedvszívóképességű, lehetőleg természetes anyagból készült almot helyezni. A ketrec többi részére is javasolt lehet valamilyen borítás, mivel a kemény aljzat hosszútávon akár talpfekélyek kialakulásához is vezethet, különösen túlsúlyos állatok esetében. Mivel a bélsárürítés általában folyamatos, napjában többször, nagy mennyiségű formált bogyók formájában, fontos, hogy az alomanyag gyakran és könnyen tisztítható/ cserélhető legyen. Szintén lényeges, hogy nyulunknak ne okozzon megbetegedést (pl. poros, vagy vegyszereket tartalmazó faforgácsok), illetve hogy kedvencünk ne fogyassza el azt (pl. szintetikus, vagy hosszú szálakat tartalmazó szőnyegek, textíliák esetén). Az alomcserén kívül szükséges, hogy a nyúl ketrecében található összes eszközt rendszeresen takarítsuk, ezért célszerű ezekből a tárgyakból is tartós darabokat beszerezni.

Takarmányozás


A természetben a nyulak szinte kizárólag fűféléket és zöld növényi részeket fogyasztanak. Emésztőszervrendszerük és bélcsatornájuk a magas rosttartalomhoz adaptálódott, és a fenti növények alacsony energiatartalma miatt nagy mennyiségeket kell elfogyasztaniuk, hogy fedezhessék szükségleteiket. A fűfélék folyamatos fogyasztásával és rágásával a nyulak biztosítják, hogy megfelelően kopjon fogazatuk, ami rendkívül fontos, hiszen nem csak a metsző, de az örlőfogaik is állandó növésben vannak. (a kereskedésekben fogkoptatóként árult szépia és mésztartalmú tömbök  valójában erre a célra abszolút alkalmatlanok, sőt még károsak is lehetnek, ezért használatuk erősen ellenjavallott)
Fogságban tartott nyulak esetében is törekednünk kell a természetben megszokottakhoz hasonló tápláláshoz. A friss fűféléket jó minőségű, por és penészmentes szénával helyettesíthetjük, melyhez folyamatos hozzáférést kell biztosítanunk nyulunk számára.
Ezen felül kiegészítésképpen kevés jó minőségű, fűféléket tartalmazó, préselt, pelletált nyúltápot is felkínálhatunk. A megfelelő táp azonos formájú és alakú granulátumokból áll, rosttartalma legalább 20%, alacsony fehérje és szénhidráttartalmú. A több féle, színes pelletet tartalmazó tápok nem megfelelőek minőségi hiányosságok miatt, illetve mivel válogatásra alkalmasak. Szintén kerülni kell azokat a tápokat, amelyek magvakat tartalmaznak, mivel a gabonafélék és a hüvelyesek (kukorica, árpa, búza, rozs, borsó stb.) beltartalmi értéküknél fogva alkalmatlanok a nyulak táplálására és emésztési zavarokhoz, felfúvódáshoz vezethetnek. A minőségen kívül a mennyiségre is figyelni kell: ha túl sok tápot kínálunk fel nyulunknak, túlságosan eltelítődik, nem fogyaszt kellő mennyiségű szénát, ami fogászati megbetegedések kialakulásához vezet. A gyümölcsöket célszerű kerülni, magas cukor és savtartalmuk miatt csak ritkán és kis mennyiségben érdemes adagolni.
Optimális esetben a nyulak megfelelő napi elesége az alábbi arányokra bonthatóak fel:
•    80% széna
•    5% száraztáp
•    15% zöldeleség
Tavasztól nyárig nyulunk számára legelési lehetőséget is biztosíthatunk, de ezt megelőzően a friss füvet mindig fonnyasztva javasolt felkínálni, majd kis mennyiségekben fokozatosan kell bevezetni a zsenge, magas nedvességtartalmú füveket. Alkalmas lehet még zöldeleségnek a gyermekláncfű, különböző lóherék, pásztortáska, tyúkhúr, útifű, papsajtmályva. Fűszernövények közül adható a  menta, oregano, koriander, bazsalikom, petrezselyem. Ügyeljünk rá, hogy csak vegyszerektől és szennyeződésektől mentes területről gyűjtsünk növényeket!
Télen adhatunk a leveles zöldek helyettesítésére pl. répazöldet, reteklevelet, esetleg a nagyobb rosttartalmú salátákat pl. ruccolát. A fejessalátát mindenképpen kerüljük kedvezőtlen beltartalmi értéke miatt!
Az eleségen kívül ivóvízet is mindig biztosítanunk kell, lehetőleg golyós önitató formájában mellyel elkerülhető az ivóvíz szennyeződése. A fiatal állatoknak kis időbe telhet amíg megtanulják ezt a típusú itatót használni, melyen számos praktikával segíthetünk.

Egészségügyi tudnivalók

Védőoltás:

A nyulak vakcinázását két fontos vírusos betegség megelőzése érdekében végezzük, ezek  a myxomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD), utóbbi bejelentési kötelezettség alá tartozik. A betegségek általában gyors lefolyásúak, az esetek nagy részében nem kezelhetőek eredményesen, és végül a fertőzött állat elhullásához vezetnek, ezért mindenképp elsődleges cél a megelőzés.
Az egészséges nyulak első oltását általában 8-10 hetes kor között végezzük, melyet bizonyos vakcinatípusok esetében 3 héttel később javasolt megismételni. Ezt követően az oltásra használt vakcinától függően fél vagy egy évente javasolt az oltást megismételni.
Az utóbbi években egy új virus, az RHD-2 is okozott szórványos megbetegedéseket Magyarországon. A betegség ellen jelenleg csak 40 adagos vakcina érhető el, ezért ezt a védőoltást csak előre megszervezett oltási napokon tudjuk biztosítani, melyet általában fél évente ismétlünk. A védőoltást az első beadást követően nem kell megismételni, és egy eves védettséget ad. Az oltási nap időpontjáról kérjük érdeklődjön állatorvosainknál, illetve tájékozódjon Facebook oldalunkon!

Ivartalanítás


Nyulaink ivartalanítása több okból is javasolt. Több együtt tartott nyúl esetén célszerű elvégeztetni a beavatkozást a nem kívánt szaporulatok elkerülése érdekében. Bak nyulak esetében a műtét jelentősen befolyásolhatja állatunk viselkedését: általában csökken az agresszív viselkedések, a „toppantások” gyakorisága, az állat kezesebb, és nyugodtabb,  ha elimináljuk szervezetéből a folyamatos hormonhatásokat. Az ivaros viselkedéssel kapcsolatos vizeletürítés, „jelölés” mennyisége is számottevően csökkenthető.
Nőstény nyulak esetében a viselkedési előnyökön kívül egészségügyi szempontok miatt is megfontolandó a beavatkozás: felnőtt ivaros nyulaknál kifejezetten gyakran jelentkeznek a szaporodó szervrendszerrel kapcsolatos megbetegedések (Pl. a méh, petefészkek és emlők gyulladásos, cisztás, vagy daganatos elváltozásai), amelyek hatékonyan előzhetőek meg az állat idejében elvégzett ivartalanításával.

 Az ivartalanítás menete


A műtéteket rendelőnkben előjegyzés alapján végezzük, melyhez időpontot telefonon, illetve személyesen is tudnak egyeztetni. Kedvencünket nem szükséges a műtét napján koplaltatni, nyugodtan előtte hagyhatjuk a szénát és a vizet. Általában a betegfelvétel a délelőtti órákban történik, a műtéteket a kora délutáni órákig végezzük, a betegek kiadása pedig késő délután, már teljesen éber állapotban történik. Az ettől eltérő kiadási időpontokat mindig telefonon egyeztetjük a tulajdonosokkal.

Műtét után


A beavatkozást követően egyből javasolt szénával megkínálni nyuszinkat, melyet optimális esetben szívesen el is fogyaszt. Az étvágytalanság, gubbasztás és a stressz, a fájdalom jele lehet, melyet az állatorvostól kapott fájdalomcsillapító szuszpenzió beadásával javasolt kezelni. Amennyiben nyulunk magától nem eszik, fecskendős kényszertáplálásra szorulhat, melyet az állatorvos tanácsainak megfelelően végezzünk.
Az első héten érdemes a sebet naponta ellenőrizni, amennyiben szokatlan váladékozást, vérzést, duzzanatot tapasztalunk, javasolt megmutatni állatorvosunknak!

Mikor forduljak állatorvoshoz?


A nyulak a természetben úgynevezett „zsákmányállatok”, emiatt tüneteiket sokáig képesek rejtegetni, hiszen a gyenge és beteg állat benyomását keltő egyedek gyakran ragadozók prédájává válnak. A betegségre utaló tünetek kezdetben enyhék és jellegtelenek: nyuszink kevesebbet eszik, kevésbé aktív, többet gubbaszt. Érdemes lehet azonban már ekkor állatorvoshoz fordulni, hiszen az idejében felismert betegségeket könnyebb és gyorsabb gyógykezelni.

Szintén betegségre hívhatja fel a figyelmet az alábbi, gyakrabban tapasztalt tünetek:
•    erőteljes vakarózás, korpázás, szőrhiány
•    változás a bélsár állagában mennyiségében (aprószemű, száraz bélsárgolyók, vagy éppen túl híg, pépes / folyós hasmenés, a termelt mennyiség csökkenése, vagy a bélsár teljes hiánya)
•    nyálzás, rágási nehézségek, bizonyos eleségek kerülése (főként a szénáé)
•    köhögés, tüsszögés, szemváladékozás
•    hirtelen vagy fokozatosan jelentkező fogyás
•    túlzott vízfogyasztás, és vizelés

A felsoroltakon kívül természetesen egyéb rendellenes tünetek és viselkedések is előfordulhatnak, amennyiben ilyet tapasztal, konzultáljon állatorvosával!