Menü

Mit ne adjunk enni a kedvencünknek

2019. december 23
6575
Mit ne adjunk enni a kedvencünknek

 

 

Nemcsak az ünnepek alkalmával, hanem a mindennapokban is előfordul, hogy kedveskednénk kedvencünknek a magunknak szánt étellel.

Ezek az ételek tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyekkel komoly veszélybe sodorhatjuk kedvencünket, még úgy is, hogy csak 1-1 falatot kapnak belőle.

Közreadunk néhány ételféleséget, illetve alkotóelemet, amit nemhogy ritkán, de inkább soha ne adjuk a kutyusunknak, vagy a macskánknak.

Csokoládé

Talán a legismertebb „TILTOTT” ételféleség, amiről hallani lehet. A csokoládé tartalmaz egy teobromin nevű összetevőt, amit az állatok jelentős része csak nagyon nehezen tud lebontani. Kis mennyiségben hányást, hasmenést okoz, de súlyosabb esetekben nyálzás, izgatott viselkedés, szapora szívverés, vesék alul működése és végül a keringés összeomlása is bekövetkezhet.

Kávé/Koffeines italok/Energia italok

A kávéban található koffein, vagy bármilyen más ami metilxantin nevű vegyületet tartalmaz, szintén káros a kutyánk számára. A tünetek hasonlóak, mint a csokoládé esetében.

Nyers hús

A nyers hús számos veszélyt rejt magában. A nem megfelelően kezelt vagy előkészített hús szalmonellát és más baktériumot is hordozhat, amellyel emésztési és egyéb egészségügyi problémákat okozhatunk a kedvencünknek. Továbbá a nyers sertéshús az előbb említett kellemetlenségek mellett még a parazitát is rejthet magában. Ezeken túlmenően számolnunk az esetlegesen fertőzött, nyers hús esetében az álveszettséggel, vagy más néven Aujeszky-féle betegséggel. A betegség hasonlít a veszettséghez, már ami a tüneteket illeti, eltekintve az agresszív fázistól. Erre a betegségre nincs gyógymód. Hogy mindezt megelőzzük, nem árt betartani néhány alapszabályt: kerüljük a nyers sertéshús és belsőségek, vágóhídi maradékok etetését.

Barf étrenden lévő kutyák esetében fontos, hogy megbízható, visszakereshető eredetű húst etessünk az állattal.

Alkoholtartalmú termékek

Az alkoholos termékek esetében nemcsak az italokra kell gondolni, hanem az édességekre is, amelyeket gyakran csokoládéval párosítanak (már a felsorolásunk elején említettünk). Az alkoholból az eb méretétől függően akár már pár milliliter is problémát okozhat (a lebontáshoz szükséges enzim hiánya miatt), mint például hányás vagy hasmenés és koordinációs zavar. Nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén idegrendszeri tünetek is lehetnek, sőt túladagolás esetén nehézlégzés és kóma is kialakulhat. Extrém esetben az állat elhullása is előfordulhat.

Csont és halszálka

A kutya természetéből adódóan ragadózó állat, így a csontokat is előszeretettel elropogtatják. Viszont fontos tudni, hogy csak csonttal etetni TILOS. Ha már adunk a kutyánknak csontot, akkor érdemes odafigyelni, hogy milyen csontot kap, mivel számos esetben szilánkosan törik, amivel a jószág több sérülést is okozhat magának. Rosszabb esetekben a szájpadlásán keresztbe beékelődik a csont, vagy átszúrhatja a szilánk az állat belét, vagy székrekedés is kialakulhat.

Szőlő és mazsola

Eddig ismeretlen toxin okoz mérgezést a szőlő, vagy a mazsola elfogyasztásakor az ebek estében. Nemcsak a magvas fajtákkal van gond, hanem a magnélküliekkel is. A szőlő/mazsola édessége ellenállhatatlan csábítást jelent a kutyák számára, és a kint tartott ebek esetében ha nincs jól elkerítve a lugas, akkor előszeretettel ki is szolgálják magukat a tőkékről. Ez azonban mérgezéshez vezethet. A tünetek közt szerepel hányás, hasmenés, étvágytalanság, hasi fájdalom és vesekárosodás. Abban az esetben, ha láttuk, hogy a kutyánk nagy mennyiségű szőlőt vagy mazsolát evett, forduljunk az állatorvosunkhoz. NE ITASSUNK VELE TEJET! A felvételtől számítva rövid időn belül a hánytatással a szőlő egy részétől meg tudunk szabadulni, széntablettával megkötjük a maradék toxinokat és infúzióval a pótoljuk az elvesztett folyadékot.

Makadámdió

A szőlőhöz hasonlóan, ismeretlen toxin okoz problémát a makadámdiónál is. A mérgezési tünetekhez elég pár szem elfogyasztása is, legyen szó nyers, pörkölt, vagy vaj állagú dióról. A felvételt követően gyakori tünet a hányás. izomgyengeség, levertség, izomgörcs, szapora szívverés, túlhevülés. A magas zsírtartalma okozhat akár hasnyálmirigy gyulladást is, valamit a toxinja neurológiai tünetet. A makadámdió mellett a többi csonthéjas is tiltólistás, így például a pekándió, mandula, mogyoró és dió.

Xilit/Nyírfacukor

Míg mi előszeretettel fogyasztjuk a nyírfacukrot, illetve számos diétás készítményben is előfordult ez az összetevő, addig

kedvencünk számára súlyos problémákat okoz. Ugyanis, az ő szervezetükbe körülbelül hatszor akkora inzulinreakciót vált ki, mintha ugyanennyi „sima” cukrot fogyasztottak volna. Ez a nagymértékű inzulintermelés vészesen lecsökkenti a vérben lévő cukorszintet, amivel akár hipoglikémia, úgynevezett cukor kóma is előfordulhat. Az enyhébb tünetek esetén előfordul szédülés, hányinger, fokozott vízfogyasztás és ájulás is előfordulhat. Gyakran tartalmaznak xilitet a cukormentes, vagy csökkentett cukortartalmú készítmények, rágók, cukorkák, mogyoróvaj, továbbá fogpaszták és szájvizek. Így ha azt látjuk, hogy kedvencünk ilyen és ehhez hasonló termékekből elcsent magának, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Só- és sós ételek

Tévhit az, hogy ami nekünk jó, az a kutyának is jó. Magunknak a fűszerek mellett rendkívül sósan készítjük el az ételeket. A só, illetve a sós ételek nagyon károsak a kedvenceink számára. Amellett hogy fokozott vízfogyasztásra sarkallja őket, gyakori vizelési ingert okoznak. Akár nátriumion-mérgezést is bekövetkezhet, aminek a jele lehet a remegés, láz és erős hányinger.

Hagymafélék

A hagymafélék tartalmaznak egy vegyületet, amit sem főzéssel, sem sütéssel nem tudunk semlegesíteni és ami méregként hat a kutyákra. Bár a kedvenceinknél olykor-olykor előfordul, hogy elcsennek 1-1 hagymát, tudnunk kell, hogy már elég kis dózisban is (főleg kistestű kutyáknál) 2,5 mg/testsúly kilogrammban mérgező. Ezért ha észrevesszük, avagy megérezzük kutyánk vagy macskánk leheletén a hagymát, érdemes állatorvoshoz fordulnunk. A hagymafélék fogyasztását követően előfordulhat, nyálzás, remegés, idegesség, szapora szívverés, letargia és véres vizelet. Továbbá vesekárosodást, vörösvérsejtszétesést, gyomor és bélirritációt okoz.

Gyógyszerek

Legyen szó, akár humán termékekről, vagy kisállatnak készített gyógyszerről, soha ne adjunk önkényesen a kedvencünk belőle. Ami nekünk egyszerű lázcsillapító, az a kutyánknak vesekárosodást okozhat. Minden esetben konzultáljunk az állatorvosunkkal a gyógyszerbeadás előtt. Abban az esetben, ha a kutyánk vagy a macskánk hozzájutott a házipatikánkhoz és feltételezzük, hogy fogyasztott is belőle, akkor azonnal forduljunk az állatorvosunkhoz úgy, hogy fel tudjuk majd neki sorolni az esetlegesen megevett gyógyszereket.

Szobanövények-virágok

Ahogy ránk is veszélyes lehet egy két növény nedve, termése, virága, levelei, úgy a kedvencünkre is. Vásárláskor mindenképpen érdemes átgondolni, hogy hova tesszük a virágunkat, majd a lakásba, feltételezve azt, hogy a kutyánk, illetve macskánk „bárhova”fel tud mászni. Egyes növények elfogyasztása után hányás, hasmenés, kiütés, nyálzás, görcs fordulhat elő. Ilyenkor minél hamarabb állatorvoshoz kell fordulni.