Menü

Kennel köhögés

2019. szeptember 06
10713
Kennel köhögés

 

Kennel köhögés elleni vakcinázás

Az őszi esős idő beköszöntével elkezdődik a felső légúti megfázások szezonja: a kennel köhögés, a kutyák rendkívül ragályos légcső- és hörgőgyulladása.
A kezdeti tünet a száraz, „csattanós” köhögés, enyhén lázas állapot és étvágytalanság. Ebből a betegségből általában néhány hét alatt felgyógyul kedvencünk, de nagyon kellemetlen mind a kutyák, mind  gazdik számára.

A kennel köhögés bármely életkorú állatra veszélyes lehet, mivel a fertőzés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen „orr az orrhoz” érintkezéssel kutyáról kutyára terjed. Így fokozott figyelmet kell fordítani az olyan ebek vakcinázására, akik közösségbe, kutyapanziókba, kutyaiskolába, kiállításokra járnak.

Rendszerint több kórokozó is szerepet játszik a kórkép kialakításában: parainfluenza-, adeno-, herpes-, reo-, és szopornyicavírusok valamint a Bordatella bronchiseptica nevű baktérium. A megbetegedés ritkán tüdőgyulladássá fejlődik, amelyre a nedvessé váló köhögés hívja fel a figyelmet.
Fontos szem előtt tartani, hogy a betegségből való felépülés után, az eb még hónapokon át üríthetik a kórokozókat, tovább fertőzve ezzel az egészséges állományt.
A kölyök és idősebb kutyák, valamint a legyengült és más betegségben szenvedő egyedek számára a kennel köhögés akár végzetes kimenetelű is lehet a szövődmények miatt.

Mint minden betegség esetében, itt is jobb a prevencióra törekedni, mint a problémát kezelni.
A kennel köhögés több kórokozója ellen is létezik már vakcina, ami elérhető már olyan formában is, hogy az orrba csepegtetve 3 nap elteltével már immunitást eredményez.
 Amennyiben kedvencünk sűrűn megfordul parkokban, kutyafuttatókban, panzióban, kutyaiskolában és bármely közösségi helyen, mindenképpen megfontolandó a vakcinával történő immunizálása.

A vakcinázást évente meg kell ismételni.