Menü

Kemoterápiás kezelés a kisállatgyógyászatban

2022. február 08
6463
Kemoterápiás kezelés a kisállatgyógyászatban


Manapság sajnos egyre nagyobb gyakorisággal találkozhatunk daganatos megbetegedésekkel a kutyák és macskák körében is. Ehhez nagymértékben hozzájárul a diagnosztika fejlődése, de szerencsére ezzel együtt a kezelési lehetőségek is egyre bővülnek.


A daganatos betegségeket sebészi és konzervatív úton lehet kezelni. Utóbbihoz tartozik a radio-, a sugár-, a fotodinamikus-, a hipertermiás-, az immun- vagy biológiai-, kiegészítő és alternatív-, valamint a kemoterápia, melyeknek célja a beteg állatok életminőségének javítása és az élettartam meghosszabbítása (nyilvánvalóan ésszerű keretek között).


A kemoterápia hallatán általában negatívumok jutnak eszünkbe, de állatok esetében alkalmazva sok különbséget fedezhetünk fel szemben a humán területtel.

Mi is az a kemoterápiás kezelés?

 

A daganatok egyik kezelési módja, amely során a gyógyszerek a daganatsejteket próbálják célzottan elpusztítani.
Kemoterápiát elsősorban a vérképzőszervi daganatok esetében alkalmazunk kuratív (gyógyító) és palliatív (tüneteket és panaszokat csökkentő) céllal. Másodlagos szerepe a kötőszöveti és hámeredetű daganatok kezelésében van, ezeknél a típusoknál a kiújulás és az áttétképződés megelőzése a cél, itt elsődlegesen sebészi és radioterápiás kezelés javasolt.

 

Mi előz meg egy kemoterápiás kezelést?

Először is fizikálisan megvizsgáljuk az állatot, majd laboratóriumi, képalkotó (RTG, UH, CT), illetve citológiai vagy szövettani vizsgálatokra kerül sor. A vérkép ellenőrzése nem csak az első, hanem minden kezelés előtt szükséges.

 

Hogyan kaphatja meg a beteg a kemoterápiás gyógyszereket?

Intravénás (infúziós) vagy tablettás formákat alkalmazunk. Az, hogy milyen gyakran kell megkapnia, és milyen költségekkel jár a kezelés, a daganat és a gyógyszer fajtájától függ.
Az intravénás alkalmazás során az állatok gyomorvédő és hányáscsillapító gyógyszert is kapnak, megelőzve ezzel a lehetséges mellékhatásokat. A kemoterápiás szer fajtájától függően a gyógyszerbeadás néhány percet, de akár 6-7 órát is igénybe vehet.

 

Mi az, amit a gazdinak mindenképpen szem előtt kell tartania?

A prognózis és a várható eredmény többféle tényezőtől függ, pl. a daganat típusa, a betegség fennállásának ideje, a kutya/macska életkora, a kezelés ára, stb. Nagyon fontos kiemelni, hogy a javulás soha nem egyenlő a teljes gyógyulással.  Ezen betegségek esetében, ha javítani tudjuk az életminőséget, és ezzel együtt lehetőséget adunk a kedvenceiknek arra, hogy hosszabb időt tudjanak a gazdi mellett tölteni, akkor már sikeresnek tekinthető a terápia.
Fontos, hogy a tulajdonos és a kezelőorvos tartsák a kapcsolatot, folyamatosan be kell számolni az esetleges problémákról.

 

Mikor kell elkezdeni a kezelést?

Kevés kivétellel a daganatos betegek sajnos későn kerülnek állatorvoshoz, így a kezelést a pontos diagnózis felállítása után minél hamarabb javasolt elkezdeni. Ha a beteg valamilyen műtéten esett át, akkor kb. 10 napot kell hagyni a regenerálódásra.
Mit tegyek, ha a kezelés után rosszul van a kutyám/macskám?
Minél hamarabb vissza kell vinni a kezelőorvosához, vagy legalább telefonon/emailben tanácsot kell kérni a további teendőkről. Amennyiben nem kapja meg a megfelelő kezelést (tüneti, antibiotikum), úgy a tünetek súlyosbodhatnak, szövődményekhez vezethetnek, amelyek a beteg elvesztésével is járhatnak.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek a kemoterápiának?

Sokan – talán érthető okból is – arra alapoznak, hogy a terápia humán vonalon milyen mellékhatásokat tud kialakítani, így szinte egyből elutasítják a kezelést a kutyák/macskák esetében. Összességében elmondható, hogy a kutyák és macskák sokkal jobban tolerálják a kemoterápiát, mint az emberek.

 

Nagyon fontos, hogy a kezelés során más betegség is kialakulhat, az ezzel kapcsolatos tünetek nem feltétlenül a terápia miatt jelentkeznek, ezért kiemelt jelentőséggel bír a folyamatos visszajelzés és a kapcsolattartás!



Vegyük sorra, hogy milyen mellékhatásokat okozhat a kezelés kisállatokban:


  •   Hányás, étvágytalanság
    • a központi idegrendszerre való hatás miatt alakul ki
    • általában a kezelés után 1-2 nappal szokott jelentkezni
    • intravénás kezelés során már megelőzésképp is kapnak hányinger-csillapítót
    • otthonra pedig mindig adunk hányinger-csillapítót

  • Hasmenés
    • a bélfal károsodása miatt alakul ki, baktériumok is szerepet játszanak benne
    • a kezelés után 3-7 nappal jelentkezik
    • otthon mindig legyen probiotikum, illetve megfelelő antibiotikum (előtte konzultáció a kezelőorvossal!)

  •  Fertőzés, szepszis
    • életveszélyes állapot! kórházi felvételt igényel
    •  infúzió, intravénás antibiotikum, hányáscsillapítás, gyomorvédelem, esetleges sebkezelés

 

Ritkábban előforduló mellékhatások:

  • Szőrhullás
    • messze nem olyan mértékben, mint humán vonalon
    • vannak bizonyos fajták, amelyeknek folyamatosan nő a szőre (puli, westie, uszkár, havanese-bolongnese), náluk ritkán, de előfordlhat, hogy foltokban jelentkezik szőrhiány

  • Szervkárosodások
    • hasnyálmirigy-gyulladás, vese-, máj- és szívproblémák

  • Magzatkárosító hatás
  • Meddőség
    • a kezelés után kb. 3 hónappal

 

Sajnos számos okból eredően, még az időben elkezdett, szakszerű kezelésnél is előfordulhat, hogy nem hozza meg a várt sikert, a gyógyulás.


Bármilyen további felmerülő kérdés esetén keressenek minket bizalommal!
Telefonszám: 52/531-663
Kérdések: netvetkft@gmail.com
Időpont egyeztetés: netvetkftidopont@gmail.com