Menü

Babéziózis

2020. február 28
18526
Babéziózis

 

Hazánkban a kutyák babéziózisát a Babesia canis nevű egysejtű parazita (protozoa) okozza, melyet a kullancsok vérszívás során juttatnak a kutyák szervezetébe. A betegség akár súlyos tüneteket is okozhat, nemritkán elhullással jár.

Általánosságban

A Babesia-fajok a kullancsok nyálmirigyeiben élnek és a kullancs megtapadása után 8-72 órával már igen nagy a veszélye a paraziták szervezetbe kerülésének, így jelentősen megnő a fertőzés veszélye. A kullancsok elsősorban füves területeken várják áldozataikat, de városi környezetbe is gyakran elkerülnek kisebb madarakkal, emlősökkel, hüllőkkel. Fertőződés veszélye - az éghajlat melegedésével - már egész évben fennáll. A babéziózis lappangási ideje általában 2-7 nap, de krónikus formában olykor hetek is eltelhetnek a fertőződéstől számítva az első tünetek megjelenéséig.

Tünetek

A babéziózis megjelenésének több súlyossági foka is van, bizonyos kutyáknál nem alakul ki a betegség, néha enyhébb-, máskor súlyosabb formában jelentkezik. Legjellegzetesebb tünetei a bágyadtság, levertség, étvágytalanság, magas láz, sötét- vagy akár véres vizelet, sápadt (fehér) vagy sárga nyálkahártya-, kötőhártya, bőr alatti bevérzések, lépmegnagyobbodás. Ritka esetekben nyálzás, remegés, idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak. A kezeletlen betegek néhány napon belül elpusztulhatnak. Súlyos szövődményei lehetnek a betegségnek: vese-, májelégtelenség, hasnyálmirigy gyulladás, vérszegénység, autoimmun hemolitikus anémia.

Terápia

Az időben megkezdett kezelés során általában jó eséllyel teljes gyógyulás várható. Ugyanakkor az egyedi érzékenység, az élettani állapot (pl.: lépeltávolított egyed), idős- vagy fiatal kor és súlyos mértékű fertőzés esetén még a hamar megkezdett terápia ellenére sem feltétlen várható gyógyulás. A kezelés során nagyon fontos a vérvizsgálat, mely meghatározza a szervek károsodásának mértékét. Ez befolyásolja a kezelés minőségét és hosszát, illetve a betegség várható lefolyását. A kezelés során úgynevezett Imizol injekciót (imidokarb dipropionát) kap a kutya, mely a hazánkban előforduló babéziákat hatásos módon pusztítja el. Ez a készítmény nagyon csíp, a beadás helye megduzzadhat, ami olykor csak hetekkel a beadás után jelentkezik. További mellékhatása, hogy nyálzást, hányást okozhat a beadás utáni órákban, ritka esetekben hasmenést, remegést, izomgörcsöket.
Láz esetén természetesen lázcsillapító készítményt is kap a kutya. Általában az infúziós kezelés is a terápia része, melynek hosszát a kutya általános állapota, a kezelésre adott válasza és a vérlabor-eredmények határozzák meg. Olykor 1-2 napos infundálás is elegendő, máskor akár hetekig tartó kezelés is szükséges lehet. Súlyos vérszegénység kialakulása esetén vérátömlesztésre is sor kerülhet. Alkalmanként antibiotikum és gyulladáscsökkentő adása is szükséges, illetve autoimmun folyamat kialakulása esetén immunmodulálás is kell. Házilag TILOS emberi lázcsillapító készítményeket kutyának adni, hiszen ezek többsége súlyosan mérgező (pl.: ibuprofén, acetilszalicilsav, naproxen, diclofenac, paracetamol, indometacin stb.) kutyánk számára és akár végzetes is lehet. A betegségen átesett kutyákban semmilyen védő immunitás nem alakul ki, bármikor újra megfertőződhetnek, és ilyen esetben általában a tünetek is súlyosabban jelentkeznek. Ha a kullancs megkapaszkodott a kutyán, de még nem alakultak ki a klinikai tünetek, illetve a vizsgálat során egyértelműen nem lehet a betegséget megállapítani, akkor is inkább javasolt lehet az Imizol beadása, mintsem később kezelni, ha már a tünetek súlyosbodtak.

Megelőzés

Mint minden betegség esetén ebben az esetben is a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. Talán a legfontosabb, hogy egész évben szükség van a kullancsok elleni védekezésre, éghajlatunk változásának hatására már nem csak tavasztól őszig, hanem télen is. Sőt, a téli nyugvó állapotból felkelő kullancsokban megszaporodott babéziák száma miatt nagyobb eséllyel fertőznek ebben az időszakban. Különféleképpen lehet védekezni a kullancsok ellen (tabletta, nyakörv, spot on/rácsepegtető oldat), melyekről részletes tájékoztatást kaphat állatorvosától. Ha mégis megtörténik a baj és kullancs van a kutyában, azt minél gyorsabban el kell távolítani. Ehhez léteznek speciális csipeszek, kanalak, de ha épp nincs kéznél egy ilyen, bármilyen csipesszel egy határozott, de nem túl hirtelen mozdulattal húzzuk ki a kullancsot a sebhez legközelebb eső részénél (fejénél) fogva. Nem kell csavargatni, olajozni, benzinnel locsolni, vagy a gyufa mérgével simogatni, mert ezekkel a népi hiedelmekkel csak azt érjük el, hogy a kullancs visszaöklendezze a sebbe vagy a gazdába a parazitákat, és nagyobb eséllyel megfertőzi. Az eltávolítás után fertőtlenítsük az eszközt és a sebet (higított betadine oldattal) és mossunk alaposan kezet, majd azt is fertőtlenítsük, hiszen bizonyos kórokozók (nem a babézia) minket is megfertőzhetnek, akár a bőrön keresztül is. Nem kell aggódni attól, hogy ha beszakad a kullancs feje a bőrbe, mert mindössze helyi gyulladás alakulhat ki ebben az esetben és az később általában kilökődik. Ne adjunk nyers juh- vagy kecsketejet kutyánknak, hiszen ezáltal is átvihető a parazita. Babéziózis elleni védőoltás hazánkban jelenleg nem elérhető.

Összegzés

A babéziózis egy kullancs által terjesztett parazitás megbetegedés, mely kezelés nélkül akár elhulláshoz is vezethet. A legfontosabb a betegség megelőzése kullancs elleni tabletta, nyakörv vagy spot on készítményekkel. Ha kullancsot találunk kutyánkban, azt minél gyorsabban távolítsuk el, fertőtlenítsük le a sebet, és mihamarabb forduljunk az állatorvoshoz és lehetőség szerint vigyük magunkkal az eltávolított kullancsot is. Az időben megkezdett terápia jó eséllyel kutyánk teljes gyógyulásához vezet, de bizonyos egyedi esetekben a kezelés ellenére előfordulhat, hogy mégsem gyógyul meg a kedvencünk.