Menü

Újdonságok a nyulak oltásával kapcsolatban

2021. május 12
8122
Újdonságok a nyulak oltásával kapcsolatban

 

Rendelőnkben jelenleg három betegség ellen oltjuk a nyuszikat, melyek Magyarországon is széles körben elterjedtek. Ezek a betegségek a myxomatózis, valamint a nyulak vérzéses betegsége (RHD), melynek két alfaját különítjük el: RHD-1 és az újabban megjelent RHD-2.


A myxomatózis és az RHD-1 betegség már régebb óta van jelen környezetünkben, ezek ellen a fél éves védettséged adó Pestorin Mormyx vakcina, valamint az egy éves védettséget adó Nobivac Myxo-RHD vakcina állt rendelkezésre. Az RHD-2 betegség ellen eddig csak összevezetéses formában, előre kijelölt oltási napokon tudtunk oltást biztosítani, amikor is a 40 adagos Eravac vakcinát használtuk.

Újdonság ezekkel az oltásokkal kapcsolatban, hogy a hagyományos Nobivac Myxo-RHD vakcina (ami myxomatózis és RHD-1 ellen véd) jelenleg nem elérhető, gyártását átmenetileg leállították. Helyette egy új vakcina került forgalomba, Nobivac Myxo-RHD PLUS néven, ami megfelelően alkalmazva már mind a három említett betegség ellen védelmet ad, tehát tartalmazza az RHD-2 ellen védő komponenst is!
Ez a fajta vakcina külföldi szakértők, és az eddigi tapasztalatok alapján akkor is biztonsággal adható, ha korábban másik vakcinát kapott a nyuszi az alapimmunizáláshoz (pl. Pestorin Mormyxot), és a beadást követően az oltás egy éves védettséget ad.

Az új, Nobivac Myxo RHD PLUS vakcina használtatát illetően a nyuszikat 3 csoportba kell sorolni:

  1. csoport: még semmilyen oltása sincs
    Ezek a nyuszik akár már 5 hetes kortól megkaphatják a vakcinát, és a beadást követően 3 héttel védettség alakul ki mind a három említett betegség (myxomatózis, RHD-1 és RHD-2) ellen. Ismételni évente szükséges a vakcinát.

  2. csoport: korábban oltva volt myxomatózis és RHD-1 ellen (hagyományos Nobivac Myxo –RHD, vagy Pestorin Mormyx vakcina) és legalább egyszer oltva volt külön már RHD-2 ellen is! (Eravac oltás)
    Amint aktuálissá válik az oltás, ezek a nyuszik szintén kaphatják a Nobivac Myxo-RHD PLUS vakcinát, náluk is ki fog alakulni a védettség mind a három betegség ellen. Ismételni évente szükséges az oltást, így a korábban külön-külön beadott vakcinák helyett elegendő csak ezt az egyet beadatni minden évben.

  3. csoport: korábban csak myxomatózis és RHD-1 ellen volt oltva (hagyományos Nobivac Myxo RHD, vagy Pestorin Mormyx vakcina)
    Ezek a nyuszik korábban még nem találkoztak az RHD-2 ellen védő komponenssel (Eravac oltás), így az ő esetükben hiába adjuk be az egyből új vakcinát, csak a korábban megszokott 2 betegség ellen fog kialakulni továbbra is a védettség. Ahhoz, hogy a Nobivac Myxo RHD PLUS vakcina mind a három betegség ellen védelmet adjon, az ebbe a csoportba tartozó nyusziknak először külön meg kell kapnia legalább egyszer az RHD-2 ellen védelmet adó oltást, vagyis az Eravac vakcinát is. Erre lehetőség van az évente megszervezett oltási napokon (általában májusban szoktuk tartani), illetve ha ez nem alkalmas, a jövőben remélhetőleg egyesével adagolt vakcinák is elérhetőek lesznek limitált számban, azonban sajnos ezek költségesebbek az oltási napokon használt 40 adagos vakcina árához képest.

 

Amennyiben a gazdi nem szeretne az új vakcina lehetőségével élni, természetesen rendelőnkben továbbra is elérhető lesz a hagyományos Pestoryn Mormyx vakcina, illetve igyekszünk a jövőben is Eravac oltási napokat szervezni, valamint azoknak, akiknek az oltási nap nem megfelelő, egy adagos Eravac vakcinát is tudunk rendelni a készletektől függően.

címkék: